Les Misérables


Berättelsen kring ”Les misérables”, eller ”Samhällets olycksbarn” som den heter på svenska, kretsar kring Jean Valjean. Efter 19 år som galärslav får man följa hans liv, hans lyckostunder men framför allt hans vedermödor och problem. I hans liv vävs det in ett flertal återkommande karaktär, alla lika säregna och udda – som den fattiga Fantine som säljer sitt hår för att kunna skicka pengar till sin dotter, eller poliskommissarien Javert som ägnat sitt liv åt att ta fast Jean Valjean. Du kan läsa mer om Les Misérables här.
Ett ord som kan beskriva föreställningen mycket bra är professionell. Skådespelarna gör ett utmärkt jobb och sjunger så att håren reser sig på ryggen, orkestern tar i bra de också. Allting känns kort sagt väldigt välgjort. Men det är ändå något som saknas. Den där feelgood-känslan infinner sig inte riktigt. Faktiskt ingen speciell känsla över huvud taget. Alla inblandade gör ett fantastiskt jobb, men där finns ingen riktig inlevelse och passion. Den allra viktigaste pusselbiten i en riktigt bra opera saknas helt enkelt.
Jag har också svårt att avgöra om Marianne Mörck som fru Thénardier är ett bra eller ett dåligt val. Å ena sidan piggar hennes hesa kråkstämma upp de annars så ljuva och klockrena tonerna. Å andra sidan stör och skaver det. En sak är i alla fall säkert, utseendet är klockrent – den snikna och giriga utstrålningen och de sjaskiga kläderna.
Kostymerna över huvud taget är genomtänkta in i detalj. Där är en tydlig skillnad mellan fattigdomens trasor och överklassens lyx och överdåd. Samtidigt vilar det en sorgsen och – ja, nästan lite EMO – känsla över det hela, inklusive scenografin. Allt är verkligen misérable.
Sammanfattning: en välgjord och välspelad opera som inte lämnar något avtryck.
Foto: Sveriges Radio

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s