Den Enfaldige Mördaren – nu som teater!


I fredags var jag och såg Den enfaldige mördaren på Helsingborgs stadsteater. Måste faktiskt säga att jag blev riktigt besviken. Pjäsen bygger på en film vid samma namn, med bland annat en ung Stellan Skarsgård (se bild ovan) och Hans Alfredsson (som också regisserade), och filmen är i sin tur löst baserad på boken En ond man av Hans Alfredsson. Filmen är väldigt…färgstark och något av en klassiker, för att inte nämna de fantastiska skådespelarprestationerna, och därför kom det som en överraskning att pjäsen i stort sett är en kopia av filmen. För att kunna göra pjäsen bra känner jag att man måste bygga vidare på filmen och göra något nytt annat än att bara plagiera så att det liknar en dålig kopia. I tidningar har man dessutom kunnat läsa att pjäsen fokuserar på filmens huvudperson Svens syster Vera, något som dock inte var sant. Visst hade hon huvudfokus i ett antal scener, men pjäsen kretsade trots allt kring Sven och hans elake chef Fabrikören.

Skådespelarna i pjäsen gjorde inget dåligt jobb, tvärtom, de gjorde vad de kunde, men det är svårt att leva upp till filmens prestationer.

Det går att jämföra med att göra en cover på en låt. Ingen är dum nog att göra en cover på en klassiker som, låt oss säga ”Like a prayer” med Madonna EXAKT LIKADANT. Om man däremot tolkar den och gör den till sin egen, som Jay Smith gjorde under sitt deltagande i Idol, kan man lyckas bra. Det konceptet verkade det dock inte som Helsingborgs stadsteater förstått.

Har du inte sett filmen rekommenderar jag dig inte att se pjäsen. Se filmen istället!

/ Maja

Sven i pjäsen (spelad av Erik Borgeke), väldigt lik film-Sven?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s